languagessl 
 
 

Novice

Simbolni zaključek programa MED 2007-2013

Z delavnico "Inovacije za obnovljivo energijo in energetsko učinkovite rešitve v sredozemskih regijah in mestih", ki je in v organizaciji projektnih partnerjev EMILIE in GRASP ter s sodelovanjem Delegacija katalonske vlade pri EU potekala 18. junija 2015 v Bruslju, se je simbolno zaključilo več kot sedemletno programsko obdobje MED.

Cilj dogodka, ki je potekal v okviru Evropskega tedna trajnostne energije (European Sustainable Energy Week) 2015 pod vodstvom programskih vodij MED, gospe Mercedes Acitores in gospoda Javierja Gomez Prieto, je bil predstaviti celovit pregled dosežkov programa in tehničnih rešitev ter pogled v naslednje programsko obdobje MED do leta 2020. Delavnica je bila tudi priložnost za predstavitev glavnih rezultatov več projektov s področja energetske učinkovitosti, ki so bili financirani s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj (ERDF) v okviru programa MED, www.programmemed.eu

Na začetku delavnice sta udeležence pozdravila gospa Ana Repullo iz Generalnega direktorata za regionalno in mestno politiko (DG REGIO) in gospod Wolfgang Petzold iz Odbora regij (Committee of the Regions). V prvem delu so bili predstavljeni rezultati projektov EMILIE, ENERTICUS, REPUBLIC-MED in MAIN, ki so se osredotočali na inovacije s področje energetske učinkovitosti (URE) in OVE. Druga sekcija je bila namenjena OVE in URE kot gibaloma za dekarbonizacijo sredozemskega področja, v njej pa so se predstavili projekti GRASP, CO-EFFICIENT, GREENBERTH, E2STORMED in SINERGIA. Zadnji del dogodka pa je bil posvečen predstavitvi rezultatov projektov, ki so se ukvarjali zlasti z razvojem politik: MARIE, SMARTINMED, PVNET, ENERCOAST in GREENPARTNERSHIPS.

Posebno zanimivo pa je bilo plenarno zasedanje ob koncu dogodka, ko so svoja stališča predstavili predstavniki DG REGIO, Generalnega direktorata za energetiko (DG ENERGY), JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), EASME (The Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) in Konvencije županov (Covenant of Mayors). Ti so poudarili sinergije programov pa tudi sedanje in prihodnje možnosti financiranja.

Po tej delavnici je svoje rezultate in ugotovitve predstavilo 13 projektov, ki v okviru programa MED pripravili pilotne objekte ter izvajali preskušanja. V skupnem poročilu, ki ga je pripravil vodilni partner projekta GRASP, so zbrani povzetki glavnih rezultatov preskušanj iz vseh sodelujočih pilotnih objektov.

Poročilo lahko prenesete tukaj: "Innovation for renewable energy and energy efficiency solutions in Mediterranean regions and cities":http://www.programmemed.eu/en/news/article/decouvrez-les-resultats-des-14-projets-pilotes-presents-a-la-eusew-2015.html?no_cache=1

 

 
 
The sole responsibility for the content of webpage lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.
© 2013 - Consorzio per l’AREA di Ricerca Scientifica e Tecnologica di Trieste Legal notes | P. IVA 00531590321