languagessl 
 
 

Novice

Laboratorij za tehnologije solarnega hlajenja SunLab odprt tudi za javnost

SunLab je demonstracijski laboratorij naprednih solarnih hladilnih tehnologij za klimatizacijo stavb, čigar cilj je preskušanje širokega nabora inovativnih proizvodov in objektov za klimatizacijo komercialnih stavb ter njihova promocija.

Po zaslugi SunLab je možno proučevati delovanje in zmogljivosti solarnega hladilnega sistema, ki je osnovan na adsorpcijski tehnologiji. Adsorpcijska naprava, instalirana na SunLab, ima vgrajene ne-toksične snovi, kot sta silicagel ter zeolit in vodo kot hladilno sredstvo, za proizvodnjo hladu pa uporablja sončno energijo.

Sistem, instaliran v prostorih kampusa Bazovica (pri Trstu), uporablja za energetski vir vročo vodo, ki jo proizvaja termalno solarno polje, sestavljeno iz zmogljivih vakumskih kolektorjev. Vročo vodo, ki je proizvedena v solarnem polju in dosega temperature med 50 in 90 °C, se vodi preko toplotnih izmenjevalcev in hranilnika toplote v adsorpcijski hladilnik s hladilno močjo 24 kW, ki zmore proizvajati hladno vodo s temperaturo med 6 in 10 °C. Hladna voda se vodi do hranilnika hladu, od koder se hlad porablja za hlajenje zraka  v prezračevalnem sistemu laboratorijev v stavbi. Da bi omogočili boljši izkoristek pri proizvodnji hladu, je v sistem vgrajen tudi 50 kW hladilni stolp, ki odvaja odpadno toploto.

Tehnologija omogoča prihranke energije zlasti v poletnih obdobjih, saj uporablja sončno energijo za delovanje točno takrat, ko so potrebe po hlajenju najvišje, na ta način pa se izboljšuje tudi okoljska trajnost stavb. 

area solar field

 
 
The sole responsibility for the content of webpage lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.
© 2013 - Consorzio per l’AREA di Ricerca Scientifica e Tecnologica di Trieste Legal notes | P. IVA 00531590321